Politisk journalistik brister enligt åtalad reporter

Niklas Svensson
Niklas Svensson (Foto: Johan Adelgren)

I nätupplagan av Dagens media snappar Rolf van den Brink upp ett intressant debattinlägg från Niklas Svensson, den åtalade för detta journalist på Expressen som olovligt loggat in på Socialdemokraternas nätverk Sapnet. Svensson hade skrivit debbattinlägget i sin gamla tidning, där han har sagt:

– De nöjer sig med en källa. En lat politisk journalist citerar direkt från pressmeddelanden och ringer inte upp politiska motståndare.

Jonas Morian, ordförande i Socialdemokratiska pressföreningen, kommenterar även debattarrtikeln på sin blogg genom att bland annat exemplifiera andra former av bekvämlighet:

/…/ kanske är det så [att politiska reportrar är lata]. Kanske förlitar man sig alltför mycket på att få färdiga storys till skänks från ett partis politiska motståndare, missnöjda företrädare eller medarbetare, anonyma tipsare etc. Och är det så, så kan förstås den sociala metoden att över en öl eller två bygga förtroenden och hoppas på läckor framstå som ett mer proaktivt alternativ.

/…/ [politiker] bör komma ihåg att det inte finns något ”off the record” – /…/ journalister [bör också] ha i åtanke att även slipade politiker kan betrakta sina dryckeskamrater med presskort som redskap för sina syften. Den utnyttjade kan snabbt bli den som utnyttjar och tvärtom.

Det som i slutändan kan bli riktlinjen för båda parter är det som en person en gång sa till mig – att den dagen man slutar hedra vart vissa gränser går är den dagen man kan börja skada relationen sinsemellan – båder yrkesmässigt som privat.

Jag kan dock tänka mig att det kan vara svårt att hela tiden tänka på vart gränserna finns. Därför kan det kan vara bra för politiska journalister att ifrågasätta hur de påverkas i sina relationer med sina politiska kontakter. Samtidigt kan det heller inte skada för politiska journalister att garderara sig ytterligare genom att helt enkelt motbevisa Niklas Svenssons påståenden om journalistisk lathet.

Annonser

0 Responses to “Politisk journalistik brister enligt åtalad reporter”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: