Uppstickare bland sociala medier, Mikrobloggtjänsten Jaiku och Bloggare kräver 100 000 kr för att fortsätta blogga

Jaiku Logo

Jaiku
Alfred Ruth på Internetworld berättar att man började redan i slutet av april testa internt tillsammans med resten på redaktionen den finska mikrobloggtjänsten Jaiku.

Med Jaiku kan man även skapa små bloggposter genom sms på mobilen och länka feeds från andra sociala medietjänster. Frågan är bara vilket av innehållet känns relevant att dela med sig vilka som kan tänkas vilja ta del av det som publiceras. Jaikus är dock inte ensam och mikrobloggtjänstens konkurrent är Twitter.

Om mobilt mikrobloggande kommer att ses som ett tillfälligt socialt experiment eller en trend och komplement till bloggens framtida utveckling ska bli intressant att se.

Se exempel på redaktören Alfred Ruths profil på Jaiku.

Uppstickare bland sociala medier
Nätupplagan av Internetworld listar några uppstickare bland sociala medier som man gissar har potential att kanske bli nästa Youtube.

Bloggare kräver 100 000 kr för att fortsätta blogga
Dagens media har skrivit en artikel om bloggaren Dick Erixon som kräver 100 000 kr för att fortsätta blogga. Erixon driver idag en framgångsrik svensk politisk blogg som heter I hjärtat rebell. Erixon kommenterar själv i en bloggpost:

En möjlig test på hur stor intresset är för bloggen utanför organisations-Sverige, vore att ta efter bloggpionjären Andrew Sullivan – igen. När han stod utan sponsor uppmanade han läsarna att bidra med en gåva till bloggen, en frivillig prenumerationsavgift (han fick på en vecka in 55.000 dollar). Och eftersom gåvoskatten är avskaffad kanske jag ska pröva det. Om exempelvis 200 personer betalar 500 kr var blir det 100.000 kr.

Frågan är hur stor viljan är att betala för att kunna få läsa vissa bloggar och i så fall hur ”bra” bör bloggen vara för att det ska finnas en betalningsvilja? Har Sverige en tillräckligt stor köpstark marknad för att det ska kunna gå att livnära sig enbart på sitt bloggande?

Det som i Andrew Sullivans fall fungerat på andra sidan Atlanten behöver inte möjligtvis fungera i Sverige. Om Erixon inte får in pengarna innan slutet av maj lägger han ner sitt bloggande. Då lär alla få veta om intresset var tillräckligt stort i detta fall.

Annonser

0 Responses to “Uppstickare bland sociala medier, Mikrobloggtjänsten Jaiku och Bloggare kräver 100 000 kr för att fortsätta blogga”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: