Göran Persson blir PR-konsult

PR-byrån JKL skapar publicitet genom att anlita tidigare statsminister Göran Persson. Som det nämnts i flera svenska dagstidningar och affärspress, anser VD på JKL, Anders Lindberg, att det hela är en drömrekrytering. Tjänsten som Persson kommer att tillträda är på halvtid och han kommer att arbeta med rådgivning direkt till kund.

Frågor som vissa ställer sig i media är om det var ett rätt val som Persson gjorde. Göran Greider kommenterar i Aftonbladet att Persson tappar förtroende genom att svika sin politiska bakgrund genom att arbeta för ett företag med anknytningar till Moderaterna :

– /…/Det hade varit annorlunda om han valt att arbeta i rörelsens tjänst. I en verksamhet som finansieras av LO till exempel. (Aftonbladet)

Lena Mellin i Aftonbladet anser att hon inte kan se vilken vinning JKL får av att anlita Persson och ifrågasätter hans kompetens i PR-relaterade frågor. Hon menar dock att han inte sviker sin bakgrund:

– Nej, han har ju inga offentliga uppdrag längre. (Aftonbladet)

I Dagens Nyheter svarar Persson på frågan om hans kritik då Björn Rosengren antog uppdrag i Stenbeck-koncernen. Han erkänner kritiken men menar inte att detta är samma sak:

– Jo, det var jag och jag sa att det borde vara ett års karantän och det är vad jag tillämpar själv. Jag bad KU( konstitutionsutskottet) att verkligen granska detta.

– Internationellt är det en mycket vanlig företeelse [med en närmare relation mellan politik och näringsliv]. Men i Sverige är gränssnittet politik-näringsliv ganska lite utvecklat. Det är å andra sidan också en styrka att de båda inte blandas ihop för intimt. (DN)

Persson kommer dock inte arbeta med frågor rörande lobbying och kommer inte tillämpa sina kunskaper om olika politiker för att främja detta. Han kommer dock rådge om frågor rörande politisk kultur och skillnader i detta mellan länder.

Bloggaren och tidigare PR-konsulten Magnus Ljungkvist menar dock att Persson inte kan göra den distinktionen mellan lobbying och sina arbetsuppgifter:

Persson förnekar förstås att han ska vara lobbist. Han skambelägger detta fortfarande. Men lite larvigt blir det ju. Vad tror han egentligen att en lobbist är? Någon som smyger omkring och mutar politiker? Svaret är att det är en erfaren person (eller Persson) som ger råd och vägledning till den som vill föra ut sitt budskap eller har något att sälja. Alltså precis det som Persson nu ska syssla med. Antagligen kommer Persson inte syssla med den mindre glamorösa sidan av jobbet, alltså det som verkligen är jobb. Att skriva pressmeddelanden, skriva rapporter och ringa journalister kommer han nog inte att sänka sig till. Men lik förbannat ska han ägna sig åt strategisk rådgivning, alltså är han lobbyist.

I Dagens media kommenterar Fredrik Andersson som arbetar med Public Affairs på Prime om fördelen för PR-branschen:

– Ur ett branschegoistiskt perspektiv är det en mycket bra rekrytering. Att Göran Persson går till kommunikationsbranschen är ytterligare ett steg som pekar mot branschens ökade betydelse, säger Fredrik Andersson. (Dagens media)

Lobbyist eller inte – medias bevakning av PR-branschen kan nog förändras efter att Persson anslutit sig till sin nya yrkeskår.

Några till artiklar om Persson nya jobb finns också i Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Resumé, Dagens Media och Expressen/Dina Pengar.se.

Annonser

1 Response to “Göran Persson blir PR-konsult”


  1. 1 Rosie Rothstein 8 maj, 2007 kl. 4:59 e m

    Money makes the Persson go around the the Steen?
    Men var är hans socialistiska övertygelse?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: